De Magie van Polaroid

Een expositie over ‘direktklaarfotografie’ in Nederland

KunstWerkt organiseert van 10 juni t/m 10 juli in haar nieuwe expositieruimte Art Centre Schiedam een tentoonstelling met meesterwerken uit de geschiedenis van Polaroidfotografie, met bijdragen van meer dan veertig fotografen en kunstenaars, waaronder Auke Bergsma, Toto Frima, Martijn van de Griendt, Sarah Mei Herman, Erik Kessels, Vincent Mentzel, Hans Molenkamp, Ulay, Pieter Vandermeer, Marcel van der Vlugt en Wybe Hietbrink.

Polaroid in Nederland 

In 1965 opende Polaroid in Enschede haar grootste fabriek voor films in Europa en in 1970 haar internationale hoofdkantoor in Amsterdam. Daar werd ook gestart met de uitbreiding van de beroemde fotoverzameling The Polaroid Collection met Europees fotowerk. Deze reisde de hele wereld over, maar was in Nederland zelden te zien. De tentoonstelling in Schiedam beoogt een eerbetoon te zijn aan deze, tot nu toe onderbelicht gebleven, Nederlandse rol in de geschiedenis van Polaroid.

Nederlandse versie 

Zo is bij curator Arno Bauman het idee ontstaan om een Nederlandse versie te organiseren met werk van Nederlandse fotografen die van dit medium gebruik maken of maakten. Naast bijzondere polaroids worden diverse authentieke Polaroidcamera’s getoond en krijgen meerdere boeken en tijdschriften over Polaroid een plaats in de expositie. Verder omvat het programma een lezing, rondleidingen en toont het Schiedamse filmhuis Wenneker Cinema op 18 juni de documentaire Instant Dreams van Willem Baptist. Voor actuele randprogrammering zie website. Daar is ook uitgebreide achtergrondinformatie te vinden over de deelnemers aan de expositie.

Boek 

Het gelijktijdig uitgebrachte boek ‘Polaroid in Nederland’ bevat het meeste werk uit de expositie met verder interviews en een cultuurhistorische beschouwing over Polaroid. Samensteller is curator Arno Bauman. Research en tekst zijn verzorgd door Sjef van Duin van het Nederlands Fotomuseum.

Ik of andere mensen ontvangen je graag ter plekke!

Wybe Hietbrink

 

Praktische informatie

Locatie                 Art Centre Schiedam, Lange Nieuwstraat 191, 3111 AJ Schiedam

Geopend              10 juni-10 juli 2022, donderdag t/m zondag, 13.00-17.00 uur.

Toegang               Gratis

Opening               Zondag 12 juni, 15.30 uur, door Marcel Houtkamp, wethouder Cultuur

Finissage              Zondag 10 juli, 15.30 uur, met kunstenaarsgesprek door

                           kunsthistorica Cilia Batenburg

Meer info              www.stichtingkunstwerkt.nl